Catharinalaan 5
Cornelis (Cees) van der Heijden woont met zijn vrouw Ietje en twee jonge kinderen aan de Catharinalaan. Cees is NSB’er NSB’er en al tien jaar redacteur bij de Nieuwe Apeldoornsche Courant. Hij is bevriend met Sytze Brusse met wie hij verantwoordelijk is voor de brand in de synagoge.
Een dag na de brand staan ze samen lachend op de foto in de krant; in het onderschrift bij de foto zijn hun namen overigens omgewisseld.
Propaganda Kompanie
Van der Heijden en Brusse treden in dienst bij de zogeheten Propaganda Kompanie, een select groepje Nederlandse fotograferende en schrijvende journalisten die hun capaciteiten inzetten ten dienste van Duitse politieke en militaire doelstellingen. Na korte tijd keert Brusse weer terug naar Nederland, maar Van der Heijden zet zijn carrière voort als SS-Kriegsberichter SS-Kriegsberichter aan het Oostfront. Later wordt hij nog korte tijd hoofdredacteur van de Telegraaf.
Kamerverhuur
Ietje en de kinderen blijven overigens aan de Catharinalaan wonen en krijgen in 1944 te maken met de gevolgen van de evacuatie van het bezettingsbestuur. Zo huurt Emmy de Vries (geanonimiseerde naam) dat jaar voor korte tijd twee kamers; ze werkt dan aan de Loolaan 52, vlak bij de witte villa (het kantoor van Seyss-Inquart op nummer 54).
Later krijgt Ietje bericht dat nog twee heren zullen volgen. Wanneer ze geen huur voor deze kamers ontvangt, stuurt ze een brief naar de Präsidialabteilung in Hotel Bloemink waarin ze dit aangeeft; ook laat ze weten dat van de mannelijke huurders elk spoor ontbreekt. Als reactie op haar brief hoort ze dat de kamers slechts gereserveerd zijn door het Duitse bestuur en niet gehuurd. Ze mag de kamers aan anderen verhuren, mits de nieuwe huurders direct vertrekken wanneer beide heren zich alsnog melden.