Paslaan 18
Apeldoorn telt in oktober 1941 officieel 1.549 Joden. Een aantal dat in de jaren voorafgaand aan de oorlog flink is gegroeid door de komst van Joodse vluchtelingen uit Duitsland en door het toegenomen aantal patiënten en personeelsleden in Het Apeldoornsche Bosch en Paedagogium Achisomog.
Duitse V-actie escaleert
In de zomer van 1941 valt het oog van lokale NSB’ers NSB’ers op de synagoge; dit in het kader van de zogeheten V-actie V-actie. Sytze Brusse kalkt tijdens de Duitse tegenactie niet alleen hakenkruizen op etalages, maar op de synagoge ook leuzen als ‘Weg met de Joden’ en ‘Rotjood’. De actie escaleert op 23 juli 1941 als Brusse met een groep mannen in Hotel-Café Kip op het Marktplein besluit om naar de synagoge te gaan. Ze stoten met een vlaggenmast het paneel uit de voordeur en slaan binnen alles kort en klein. Nadat ze betrapt en weggestuurd zijn, vatten ze het op om de synagoge in brand te steken – een verwijzing naar de Kristallnacht Kristallnacht in 1938.
Synagoge in brand gestoken
Dit plan wordt in de nacht 1 op 2 augustus 1941 uitgevoerd. Brusse en Van der Heijden Van der Heijden worden bijgestaan door meerdere mede-NSB’ers. Omdat het niet lukt de voordeur te forceren, wordt het gebouw aan de achterzijde in brand gestoken, waarbij de synagoge ernstig beschadigd raakt.
Tijdens zijn proces verklaart Brusse: “Het in brand steken van de Jodenkerk was niet tegen de Joden gericht, doch ik heb het beschouwd als een echte kwajongensstreek.”
Monument voor Joodse slachtoffers
Ter herinnering aan de vermoorde Joodse inwoners van Apeldoorn wordt in 2005 een monument aan de voorkant van de nieuwe synagoge (1959) onthuld. Het bestaat uit een granieten thorarol met 592 glazen balletjes, ter herdenking aan het aantal slachtoffers. De omgekomen bewoners en verplegers van Het Apeldoornsche Bosch zijn hierin niet meegeteld; zij worden herdacht bij het monument in het Prinsenpark.