Karl Bünger
Karl Bünger treedt op 23 mei 1940 in dienst als persoonlijk chauffeur van Arthur Seyss-Inquart die enkele dagen later beëdigd wordt als rijkscommissaris van Nederland. In zijn functie behoort Bünger tot de staf van Seyss-Inquart en gedurende de bezettingsperiode rijdt hij Seyss-Inquart in diens glanzende, zwarte Mercedes met nummerbord RK-1 overal heen.
Bünger woont in Den Haag op landgoed Clingendael, het woonadres van Seyss-Inquart.
Vader van drie kinderen
Sinds 1931 is Bünger lid van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) (NSDAP). Ten tijde van zijn komst in Nederland is hij SS-Oberscharführer SS-Oberscharführer en in 1941 wordt hij bevorderd tot SS-Hauptscharführer SS-Hauptscharführer. Bünger is getrouwd en vader van drie kinderen. Zijn jongste kind wordt in januari 1945 in Duitsland geboren. Vanaf de Loolaan 54 meldt hij de geboorte van zijn dochter aan de administratie.
Op zoek naar woonruimte
Hoewel Seyss-Inquart zich pas vanaf september 1944 veelvuldig in Apeldoorn laat zien, is Bünger al in april 1944 op zoek naar woonruimte. Hij vindt deze bij mevrouw Heinsius aan de Eendrachtstraat 104, de directiewoning van de naastgelegen papierfabriek van Van Gelder Papier.
Bünger rijdt Seyss-Inquart heen en weer tussen zijn kantoor aan de Loolaan en zijn woonhuis op het Spelderholt. Bij deze ritten wordt de Mercedes altijd door meerdere auto’s geëscorteerd. Het beroep van chauffeur van een nazi-kopstuk is overigens niet zonder gevaar: bij de Woeste Hoeve Woeste Hoeve, waar Rauter zwaargewond raakt, worden zijn adjudant en chauffeur door het verzet gedood.
‘Geen oorlogsmisdadiger’
Bünger raakt op 6 april 1945 tijdens een autorit gewond en wordt uiteindelijk gearresteerd. Na een internering internering van bijna twee jaar en meerdere keren verhoord te zijn, vraagt hij in januari 1947 om vrijwillige repatriëring repatriëring naar Duitsland. Boven het proces-verbaal staat met pen geschreven: ‘Geen oorlogsmisdadiger’.
Prins Bernhard
De auto van Seyss-Inquart komt in april 1945 in bezit van het verzet en prins Bernhard rijdt in deze Mercedes naar onderhandelingen in Achterveld waar hij de rijkscommissaris ontmoet. Ook bij de capitulatieonderhandelingen in Wageningen komt prins Bernhard vanuit Apeldoorn in de auto van Seyss-Inquart.