Raadhuisplein 8
Apeldoorn heeft sinds 10 juli 1941 een NSB NSB-burgemeester, de uit Friesland afkomstige Cornelis den Besten. Op 20 augustus 1942 wordt hij echter ontslagen vanwege een coulante houding tegenover Joden. Zijn opvolger is Dirk Frans Pont die 5 december 1942 in Den Haag beëdigd wordt.
Burgemeester Pont
Vrijwel direct na zijn aantreden krijgt Pont te maken met de evacuatieplannen van de regeringsinstanties in Den Haag, waarvoor Piesbergen in december 1942 Apeldoorn bezoekt. Hij maakt dan ook kennis met Pont.
Aanvankelijk is Pont de Duitsers zeer ter wille. Zo biedt hij Friedrich Wimmer Friedrich Wimmer in april 1943 enkele kamers bij hem thuis aan. Omdat de verbouwing van kasteel Spelderholt op tijd klaar is, maakt Wimmer geen gebruik van dit aanbod.
Bovenverdieping gaat in vlammen op
In de nacht van 18 op 19 mei 1943 breekt er brand uit. De bovenverdieping gaat volledig in vlammen op, inclusief een deel van de bevolkingsregisters die van belang zijn voor de Jodenvervolging en de arbeidsinzet (gedwongen tewerkstelling). Omdat ook de burgemeesterskamer is verwoest, nemen Pont, de gemeentesecretaris en de afdeling Bevolking hun intrek in café-restaurant De Poort van Kleef. Een paar maanden later verhuizen ze naar Loolaan 20.
‘Iedereen denkt aan sabotage…’
Over deze brand schrijft Willem van Houtum het volgende: ‘Om 03.15 uur belt familie uit Apeldoorn dat het Gemeentehuis in brand staat. Iedereen denkt aan sabotage, maar er schijnt geen sprake van te zijn. […] De brand grijpt snel om zich heen. […] Iedereen gaat 's morgens kijken. Allen staan er lachend bij. Aan de achterzijde is het glas-in-lood raam veel duidelijker dan vroeger; de afbeelding van hare majesteit koningin Wilhelmina is zodoende goed zichtbaar. Slechts NSB’ers staan met een zuur gezicht naar de resten te kijken. […] Het bevolkingsregister schijnt geheel verbrand te zijn. Met het oog op de arbeidsplicht is het de vraag of er nog duplicaten elders liggen.’ - 19 mei 1943