Verzetsstrijderspark 10
De parkachtige omgeving rond Villa Marialust krijgt in 1970 de naam ‘Verzetsstrijderspark’. In dit park is in 2010 een monument geplaatst ter nagedachtenis aan Apeldoornse verzetsstrijders: 17 stenen met daarop de namen van verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn wonen en hun verzetsdaden met de dood hebben moeten bekopen.
19 namen
Zes jaar later zijn daar nog twee stenen met namen van verzetsstrijders aan toegevoegd die een sleutelrol in het Apeldoornse verzet hebben gespeeld: Narda van Terwisga en Joop Abbink. Ze hebben allebei de oorlog in gevangenschap overleefd, maar de gevolgen daarvan dragen ze hun hele leven met zich mee. Het lot van deze 19 mensen is onlosmakelijk met de bezetting verbonden.
Meedogenloos optreden
De Duitsers treden meedogenloos op tegen elke vorm van verzet. Zeker in de laatste oorlogsjaren, wanneer het regime vanuit Den Haag naar Apeldoorn is verhuisd, regeren de Duitsers met ijzeren hand.
Verzetshelden herdacht
Van de verzetshelden die hier worden herdacht, is het merendeel door de SD SD in Apeldoorn gearresteerd waarna ze in de villa aan de Van Rhemenslaan of in de Koning Willem III kazerne gemarteld worden. Vervolgens zijn ze allemaal vermoord. Vijf van hen worden door de SD gefusilleerd op het voormalige terrein van Het Apeldoornsche Bosch (2 oktober 1944), drie worden vermoord bij de Koning Willem III kazerne (2 december 1944) en zeven in het Kruisjesdal. Twee anderen sterven in een Duits kamp.