Loolaan 46
In Nederland zijn tal van Gewestelijke arbeidsbureaus (GAB) gevestigd, zo ook in Apeldoorn. Nadat het GAB eerst aan de Hoofdstraat en Daendelsweg zit, verhuist het begin 1944 naar de Loolaan 46. Door de Slag om Arnhem Slag om Arnhem krijgt het de functie van hoofdkantoor.
De GAB’s spelen een belangrijke rol bij de verplichte tewerkstelling in Duitsland en staan vaak onder leiding van Nederlandse NSB’ers NSB’ers. Schuin tegenover het GAB, op nummer 63, zit de Dienststelle Liese, Zentralstelle für Arbeitseinsatz die de arbeidsinzet voor het hele land coördineert.
Mannen opgeroepen
Via affiches en advertenties worden mannen opgeroepen zich bij het GAB te melden voor werk in fabrieken in Duitsland. Eén van die mannen is Willem van Houtum. Via zijn vader, directeur van papierfabriek Van Houtum & Palm, krijgt hij de juiste papieren waardoor hij vrijgesteld is. Er zijn ook veel mannen die de oproep negeren. Niet alleen omdat ze niet voor de Duitsers willen werken, maar ook omdat ze voor hun leven vrezen aangezien geallieerden bombardementen uitvoeren op de Duitse industrie.
Burgemeester Pont van Apeldoorn plaatst in november 1944 oproepen in de krant waarin hij minimaal 250 Apeldoorners vraagt zich bij het Arbeidsbureau te melden voor werkzaamheden voor de Wehrmacht Wehrmacht. Ondanks de dreiging met represailles indien het aantal niet gehaald wordt, wordt er nauwelijks op gereageerd.
‘Het is toch bedrog’
Over een nieuwe oproep schrijft Van Houtum: ‘Alle jongemannen, geboren in 1922 en opgeroepen door het Arbeidsbureau, moeten aardappels rooien in Teuge en Berg en Bos. Hun Ausweis Ausweis wordt verlengd tot 30 december. Niemand meldt zich want het is toch bedrog. Betrokkenen moeten uiteindelijk in een Duitse oorlogsfabriek werken.’
Op 2 oktober en 2 december 1944 vinden razzia’s plaats in Apeldoorn, waarbij duizenden mannen worden opgepakt. Ze moeten langs de IJssel dwangarbeid verrichten of komen in Duitsland terecht.